24 Nisan 2015 Cuma

Derbent Kuşatması (Siege of Derbent)

Batı Göktürk Kağanı Tong Yabgu Kağan,İran'da hakimiyet kurmak amacıyla Sasani topraklarına bir çok kez akın düzenlemiştir.Derbent Kuşatması da Üçüncü Göktürk-Sasani Savaşı'nın bir parçasıdır.

627 yılında Kök Türkler ve müttefikleri Hazarlar,Derbent’teki Caspian Kapılarına yaklaştı.Bu yeni kale, Aghvania’nın(günümüzün Azerbaycan’ı) bereketli topraklara açılan tek kapısıydı.


Tong Yabgu’nun önderliğindeki  ağır silahlı süvarilerle,Aghvania’nın hafif silahlı erleri çarpıştılar.Ardından Tong Yabgu’nun askerleri Derbent’i bastı ve iyice yağmaladı.Derbent’in düşüşü ve yağmalanması,Ermeni tarihçi Movses Kagankatvatsi tarafından şu şekilde aktarılıyor.


« Türkler, denizdeki dalgalar gibi bir anda Kariye'ye girdiler ve önlerine çıkan her şeyi yok ettiler. Şehirde terör estiren saldırganlar çirkin, gözleri çekik ve kapaksızdı. Önce şehre doğru okçuların okları yağdı, sonraysa şehrin cadde ve sokaklarında önlerine çıkan herkesi vahşi bir kurt gibi katlettiler. Hatta katledilen annelerine sarılan çocuklara bile acımadılar. »
Kariye'de gerçekleştirilen baskın tüm ülkede paniğe yol açtı. Movses'ın aktardıklarına göre Aghvania kuvvetleri öncelikle başkent Partav'a çekilmiş sonrasında ise Kafkas Dağları'na doğru yönelmiştir. Göktürk ve Hazar birlikleri onları takip etmiş ve yakalayarak çoğunluğunu kılıçtan geçirmiş, bazılarını da esir olarak almışlardır. Yine Movses'ın aktardıklarına göre, fethedenler (Aghvania'yı fethedenler) Aghvania'ya ağır bir vergi uygulaması getirdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder