28 Ağustos 2014 Perşembe

KARBOĞAZI BASKINI

Karboğazı Baskını
Kurtuluş Savaşı
Tarih27-28 Mayıs 1920
BölgeKarboğazı - Tarsus
SebepFransızların güney bölgelerini işgal etmek istemesi.
SonuçKesin Türk zaferi
Taraflar
Türkiye Kuva-yi MilliyeFransaFransa
Komutanlar
Türkiye Kemal Bey
Türkiye Hasan Bey
Fransa M.Mesnil
Fransa Georges Journois
Çatışan Birlikler
44 Kuvay-i MilliyeGönüllüsü700 asker
Kayıplar
-150 ölü
500 esir
1,000 farklı silah
2 top
Makineli tüfek
90 katır
27-28 Mayıs 1920 tarihinde, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvay-i Milliye ile Fransızlar arasında Toros Dağlarının eteğinde çıkan çatışmadır.

Arkaplan

Osmanlı İmparatorluğu1. Dünya Savaşı'nı kaybetmiş, Mondros Ateşkes Antlaşması'yla ordu silahsız bırakılmıştı. Osmanlı Devleti ise çoğunluk kuvvetler silahlarını bıraktı fakat Anadolu'da isyana direniş olarak Kuvay-i Milliye birlikleri oluştu. Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan 47 gün sonra Fransız'lar antlaşmayı ihlal ederek 17 Aralık 1918 tarihinde Mersin'i işgal etti. Güney Batı tarafını ise İtalyan işgal etti. Osmanlı'nın akdeniz ile bağlantıları kesildi.

Dağ kontrolü için Fransız Planları

Fransız kuvvetleri Çukurova gibi alüvyol ovaları ve Akdeniz kıyılarını kontrol etmeye çalıştı. Fakat Toros Dağlarının kontrol edilmesi zordu. Fransızlar bunun üzerine Gülek Boğazını ele geçirmeye çalıştı. Gülek Boğazı'nın kontrol edildiğini gören Kuvay-i Milliye kuvvetleri ile çatışma çıktı.

Önemi ve Sonuçları

Karboğazı Baskını Çukurova’nın kurtuluşunda dönüm noktasıdır.Ankara Anlaşması'nın temelini oluşturması yönüyle çok önemlidir. Kesin Türk zaferiyle sonuçlanan çatışmada, 100 yaralı olmak üzere 650 er ve 1 binbaşı 23 subay esir alınmıştır.Ayrıca bölge halkı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karboğazı'nda olan çatışmaları ve olayları nesilden nesile aktarmış ve Gülek'in savaştaki stratejik önemini bölge halkına tanıtmıştır
kaynak : wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder